Regio-, Rayon- en Bondskampioenschappen

Dit is specifiek voor de nationale bond: de Koninklijke HandboogSport Nederland (zie hier de website). Het land is opgedeeld in 4 rayons. Elk rayon weer in 4 regio’s. Dat is ooit opgezet met het in het achterhoofd dat elke regio ongeveer evenveel schutters zou bevatten. Hier in het noorden is dat niet echt handig: onze regio (dus 1/16 deel van Nederland) bevat Groningen, Friesland, Drenthe en een stuk van Flevoland en Overijssel. Het idee dat regiowedstrijden altijd in de buurt zijn gaat hier helaas niet op. Dat is ook een reden dat ze de laatste jaren steeds meer op eigen accommodatie plaatsvinden en dat je ook wel in goed overleg met je eigen hoofd wedstrijdleider (HWL) en de regiocoƶrdinator (RC) scores van andere (officiĆ«le) wedstrijden kunt gebruiken.

Goed… dan zijn de regiowedstrijden genoemd. Die vinden dus plaats in je eigen regio (wij zitten in regio 103), lekker dichtbij (laten we het daar maar niet meer over hebben). Er zijn 2 smaken: 18 meter met een 3-pijl systeem, en 25 meter met een 1-pijl systeem. Ik ga voor de rest van het verhaal even uit van de 18 meter variant en zal op het eind nog wat verschillen aangeven met de 25 meter wedstrijden.

Je mag 7 x 30 pijlen schieten ergens tussen half september en half december. De data daarvoor worden via de RC en de HWL op de vereniging bekend gemaakt.

Aan de hand van de eerste 2 of 3 scores wordt bepaald in welke klasse je terecht komt. Je hebt 6 scores nodig om te worden opgenomen in de eindrangschikking. Als je er 7 hebt, wordt de laagste er af getrokken.

Vervolgens wordt er eind december gekeken wie er door mogen naar het RayonKampioenschap (RK) eind januari. Het is zeker niet verplicht om door te gaan, sterker nog, je kunt als je je opgeeft voor deze competitie al direct aangeven dat je niet meedoet aan de RK. Per klasse zijn er 24 plaatsen. De klassewinnaars per regio mogen in ieder geval door en dat wordt aangevuld met de hoogste 20 scores uit de 4 regio’s in je Rayon (wij zitten in Rayon 1). Daar wordt dan een kwalificatiewedstrijd geschoten van 60 pijlen, met finalerondes. Bij finalerondes gaan de beste 16 van de kwalificatie door in een knock-out systeem waarbij je 1 tegen 1 schiet en er uiteindelijk 2 om goud/zilver en 2 om brons tegen elkaar moeten.

Daarna volgt er volgens eenzelfde systeem ergens half maart een Bondskampioenschap (BK) waarvoor de klassewinnaars van de verschillende rayons, aangevuld met de hoogste 20 scores van de RK’s worden uitgenodigd. Daar worden dan ook weer 60 pijlen geschoten als kwalificatie en volgen finalerondes en dan zijn uiteindelijk de bondskampioenen bekend.

Dit is dus iets heel anders dan het NK indoor, dat is een geheel op zichzelf staande wedstrijd en komt aan bod op een andere pagina.

Bij het 25 meter 1-pijl systeem schiet je rondes van 25 pijlen op 25 meter en schiet je telkens 1 pijl per beurt. De regio wedstrijden gaan door tot half maart, RK ergens in april en het BK is eind mei, begin juni. Het is mij niet bekend of daar ook een knock-out systeem wordt gebruikt, ik denk van niet. De winnaar van het BK mag zich hier wel Nederlands kampioen noemen trouwens.

Meer info staat hier op de site van de bond, ook met plaoties…